PODPROGRAM 2019 – efekty

1. Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Współpracowaliśmy z 57 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa wielkopolskiego i kujawsko – pomorskiego.

4. Pomoc żywnościowa trafiła do 22072 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego i kujawsko – pomorskiego.

5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 1167 ton żywności;
  • 72598 paczek żywnościowych;
  • 61860 posiłków;

6. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 171 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 921 osób

7. Rodzaje warsztatów:

  • edukacji finansowej – 10 spotkań dla 58 uczestników
  • Kulinarnych – 161 spotkań dla 863 uczestników