PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Współpracowaliśmy z 57 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa wielkopolskiego i kujawsko – pomorskiego.
4. Pomoc żywnościowa trafiła do 22072 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego i kujawsko – pomorskiego.
5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 1167 ton żywności;
- 72598 paczek żywnościowych;
- 61860 posiłków;
6. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 171 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 921 osób
7. Rodzaje warsztatów:
- edukacji finansowej – 10 spotkań dla 58 uczestników
- Kulinarnych – 161 spotkań dla 863 uczestników