PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Bank Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), - cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Współpracowaliśmy z 47 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województw wielkopolskiego i kujawsko – pomorskiego.
4. Pomoc żywnościowa trafiła do 20 928 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego i 450 osób z województwa kujawsko – pomorskiego.
5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 1058,72 tony żywności;
- 99850 paczek żywnościowych;
- 45954 posiłki;
6. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 152 warsztaty edukacyjne, w których wzięły 1578 osoby
7. Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 10 spotkań dla 143 uczestników
- Kulinarne – 142 spotkania dla 1435 uczestników